ENERJİ KİMLİK BELGESİ NEDİR?
- 29.01.2020
- 0
Enerji Kimlik Belgesi, Enerji Verimliliği Kanunu ve bu kanuna bağlı Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde tanımlanmış ve 1 Ocak 2011 tarihi ile itibari ile 50 m2 üzerinde inşaat alanına sahip olan binalarda bu belgelerin kullanılması zorunludur. Enerji Kimlik Belgesi ile beraber bina sahipleri ev satışlarını yapmaktadırlar. Bu belgeye sahip olmayan hiçbir yönetici ev satışı veya kiralaması yapamamaktadır.
Enerji Kimlik Belgesi, verildiği binanın Enerji Performansını göstermektedir. Enerji performansı beyaz eşyalardaki derecelendirmeler gibi aralıklara sahiptir. A ve B kalitesine sahip olan binaların, yalıtımları, beton kalitesi, ısıtma ve soğutma sistemleri, cam, kapı ve pencere sistemleri en kaliteli malzemelerden yapılmıştır. C kalitesinin altında olan binaların kalitesi oldukça düşüktür. C kalitesinin altında bulunan yapıların yalıtımları, beton kalitesi, ısıtma ve soğutma sistemleri gibi malzemelerin kalitesi oldukça kötüdür. A ve B kalitesine sahip yapıların insanlar tarafından tercih edilme oranları oldukça yüksektir. Çünkü iyi malzemeler ile yapılmış bir binanın herhangi bir doğal afet durumunda ayakta kalma oranı daha fazladır. Fakat C derecesinin altında olan yapıların olağandışı afet durumlarda ne kadar sağlam olduğunu bilemediğimiz için ayakta kalma oranını da bilmemekle beraber oldukça düşüktür. Enerji Kimliği Belgesine sahip olmayan bina sahipleri binaların yıkılmasına ve gelebilecek her türlü duruma boyun eğdiklerinin göstergesidir. Enerji Kimlik Belgesine sahip olan bina sahipleri, vergi vermekle mükelleftir. Enerji Kimlik Belgesi Vergisi, binanın derecesine göre vergi ödemektedir. 2007 yılından sonra yapılan binaların hepsinde Enerji Kimlik Belgesi çıkarmak zorunlu hale gelmiştir. 2017 yılı öncesinde bu belgeye sahip olmayanlarda zorunlu olarak bu belgeyi çıkarmak zorundadır. Enerji Kimlik Belgesini çıkarırken çok dikkatli olmak gerekmektedir. İşletmeler bu belgeleri çıkartırken işinde uzman kişiler ile beraber çalışmak zorundadırlar. Çünkü sektör içerisinde resmi olarak iş yapmayan birçok kişi bulunmaktadır. Çıkarılacak olan belgelerin resmi olmasına oldukça dikkat etmek gerekmektedir. Sahte olan belgelerin resmi bir belge olarak entegre edilmesi ileriki dönemlerde bina sahiplerini oldukça zor durumda bırakacaktır. Resmi olmayan Enerji Kimlik Belgesi ile yapıların inşa edilmesi devlet tarafından yıkılmasına neden olmaktadır. Enerji kimlik belgelerini, Enerji Verimliliği Danışmanlığı firmasına bağlı çalışan EKB uzmanları tarafından düzenlenmektedir. Enerji kimlik belgesinin düzenlenip çıkartılabilmesi için yapı sahibinin bina hakkında her türlü bilgiye sahip olması gerekmektedir. Bina yapısında herhangi bir bilgiye sahip olmayan ya da eksik bilgiye sahip olan bina sahipleri bu belgeyi çıkartamaz. Bina veya site içerisinde bulunan her daire için çıkartılamayan bu belgenin olmaması yapı sahibinin satış yapamayacağı anlamına gelmektedir.
Enerji Kimlik Belgesi İçin Gerekli Evraklar;
- Mimari proje
- Yapı ruhsatı
- Talep formu
- Isı yalıtım raporu( ısı yalıtım belgesi)
Sanayi alanlarında, işletme faaliyetleri içeren binalar, yapımı üzerinden iki yıl gibi az süre geçmiş olan binalar ile toplam kullanım alanı 50 metrekareden daha az olan yapılar için Enerji Kimlik Belgesi çıkarmak zorunlu değildir. Sera ve atölyeleri, içerisinde ısıtma ve soğutma sistemleri kullanılmayan binalar, cephanelikler, depo ve ahır gibi alanlar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanmış oldukları lojmanlar, Milli Savunma Bakanlığının yaptıkları görev yerleri ve Milli İstihbarat Teşkilatının görev yaptığı binalar Enerji Kimlik Belgesinin gerekli olmadığı yapılardır. Enerji kimlik belgesinin çıkartılması için henüz standart bir ücret belirlenmemiştir. Binanın toplam metrekaresine göre hesaplama yapılmaktadır. Yaklaşık olarak bir fiyatlandırılma yapılırsa 700 metrekare altında olan binalardan 320 Türk Lirası alınmaktadır. Metrekare toplam başına sabit bir ücret bilinmediği için belirli bir miktar söylemek doğru olmayacaktır. Fiyatların belirlenmesi Enerji Kimlik Danışmanları ile de iletişime geçip öğrenebilirsiniz. Tabi ki de bunu sorgulamadan önce bina hakkında yeterince bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.