Misyon ve Vizyon Nedir, Farkları Nelerdir
- 20.04.2021
- 0
MİSYON VE VİZYON NEDİR, FARKLARI NELERDİR
Son yıllarda iş dünyasından sıklıkla vizyon ve misyon kelimelerini duymaktayız. Web sitesi olan her işletmenin ve belirli bir potansiyelde müşteriye sahip olan işletmenin internet sitesinde mutlaka bu iki metin içeriğinden bahsedilmektedir. Bu durumda bireyler de ikisi arasındaki farkları merak etmektedirler. Misyon nedir, kurumun, firmanın veya işletmenin kuruluş amacını, kim tarafından kurulduğunu, kaç yıllık bir tarihe sahip olduğunu, hangi alanda hizmet ettiklerini açıklayan metin içeriğine denilmektedir. Başlık olarak genelde ‘Misyonumuz’ başlığı altında bu bilgileri vermektedirler. Vizyon nedir sorusu ise, aslında bu bölümde işletmeler neler yapmak istediklerini, gerçekleştirmeyi hedeflediklerini, ulaşmak istediği seviyeyi anlatan metin içerikleri olarak söyleyebiliriz. Bu içeriği de ‘Vizyonumuz’ başlığı altında tanıtmaktadırlar.
Misyon-Vizyon Arasındaki Farklar?
Bu iki kelime arasındaki fark aslında birinde misyon da gerçekleşen ve var olan hizmetleri bulunurken diğerinde vizyonda ise olması istenen ve gelecekte yapmayı planlanan hizmetler yer almaktadır. Eğer bir işletmenin veya firmanın vizyonu var ise geleceğe dair planları ve uzun vadeli çalışmaları bulunmaktadır. Doğru kelimeler ve cümleler ile yazılmış misyon ve vizyonlar o firmanın kalitesini ve saygınlığını arttırmaktadır.
Misyon, her zaman ve her gün en iyi şekilde gerçekleştirdiğiniz hizmet. Vizyon ise, misyonunuzun ilerlemesi adın atılan ve atılmak istenen adımlardır.
Misyon, var olan hizmetler ve o doğrultuda ilerlemedir. Vizyon ise, geleceğe dair o işte yapılması gereken hedefler olarak görülmektedir.
Misyon, genelde belirli şeyler olduğundan daha kısa içeriğe sahip iken, vizyon, geleceğe dair hedefler ve amaçlar olduğundan daha uzun bir içeriğe sahiptir.
Bireylerin bu kelimeleri karıştırması gayet normal bir durumdur. Çünkü iki kavramda gerçekleşen veya gerçekleşmekte olan hizmet ve hedefleri kapsam altına almaktadır. Fakat misyon daha çok değişime uğrayabilmektedir. Çünkü her gün gelişen gelişmelere göre yeniden şekillendirilebilmektedir. Vizyon ise misyona göre daha uzun vadede gerçekleşen hedefler olduğundan değişmesi daha zor olan içeriğe sahiptir.
Misyon ve vizyon içeriklerini çok uzun yazılması pek tavsiye edilmemektedir. Bu yazılar insanlar tarafından kolayca anlaşılabilen ve hizmetleri tam açıklayan bu işte emek veren herkesin basit bir şekilde hatırlanacağı şekilde hazırlanmalıdır. Aynı zamanda vizyonlarımızı her geçen gün geliştirerek vizyon geliştirme yoluna da gidebiliriz.
Kurum kültürü oluşturulması için müşterinin, kurumun ve çalışanların misyon ve vizyonu yeterince anlayabilmesinden geçmektedir.
İş hayatı dışında kişisel vizyon nedir? Sorusunun cevabını kısaca şöyle özetleyebiliriz, kişinin gelecekte ne yapmak istediğini, neler yapmak istediğini, hangi hedeflerinin olduğu sorularının cevapları diyebiliriz.